Praktijk voor traditioneel Chinese geneeskunde

Acupunctuur


De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd.

Lichaam is geest, is het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Door het plaatsen van hele dunne steriele naaldjes in acupunctuurpunten, worden blokkades in de energiehuishouding van het lichaam opgeheven. De prikjes zijn over het algemeen nauwelijks voelbaar en het lichaam kan zijn energiehuishouding goed gaan regelen. Het lichaam kan  giftstoffen en negatieve energie weer beter gaan afvoeren en ook kunnen tekorten (die leiden tot klachten) worden aangevuld. Daardoor kan acupunctuur uw klachten verhelpen op een natuurlijke en effectieve wijze.

Klik hier voor een interview in BewustZijnenzo

Is acupunctuur iets voor mij? Voor welke klachten?


Acupunctuur is een veilige en effectieve behandelmethode waarmee uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten behandeld kunnen worden.
Acupunctuur is al meer dan 3000 jaar oud en deze Oosterse geneeswijze behoort daarmee tot de oudste geneeswijzen ter wereld. Het is vooral bekend uit China en Japan. De WHO stelde al in 1973 een lijst op (zie hieronder) met ziekten en aandoeningen die een goede indicatie zijn voor acupunctuur.
In 2003 verscheen een uitgebreid rapport, waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend. De publicatie is gebaseerd op door de WHO geselecteerde klinische onderzoeken met controlegroepen, die uitgevoerd zijn vóór 1998. Het rapport bevat een lijst met vier categorieën van ziekten, symptomen en aandoeningen. Het ontbreken van een aandoening in deze lijst wil niet zeggen dat acupunctuur geen effectieve behandeling is, maar dat er tot 1998 nog geen afdoende onderzoek naar was gedaan. (Bron: Zhong.nl)

Allergieën
Voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen.

Borst
Spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen.

Gewrichten
Stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties.

Gynaecologie
Menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject.

Hoofd
Hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd.

Huid
Transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.

Interne klachten
Vermoeidheid, bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht.

Keel, neus, oor
(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag

Klachten bij kinderen
Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking.

Ledematen
Koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem).

Luchtwegen
(chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.

Psychische klachten
Slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out.

Ogen
Ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid.

Spijsvertering
Misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien.

Urinewegen
Urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Verslavingen
Rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving.

Zenuwstelsel
Hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, ischialgie, neuralgie na gordelroos, aangezichtspijn, trigeminusneuralgie, gevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct).

Zwangerschapsklachten
Vermoeidheid, restless legs, misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.

Behandelwijze
De kennismaking en intake is uitgebreid, dit is belangrijk voor het helder in kaart brengen van jouw klacht, welke factoren een rol spelen en wat de oorzaak van je klacht is. We bespreken wie jij bent, wat jouw klacht is en wat de fysieke en psychische effecten hiervan zijn. Dit bepaalt de diagnose en het behandelplan.
Er is ook aandacht voor wat jij zelf kunt doen om je herstel of vermindering van je klacht te bespoedigen. Bijvoorbeeld het aanpassen van je voedingspatroon of levensstijl, het in kaart brengen van je energiehuishouding en te kijken naar wat er nog meer nodig zou kunnen zijn.

Bij elke afspraak evalueren we de verbetering en/of verandering en kijken we samen wat nodig is.

Een behandeling richt zich dus niet op het bestrijden van de symptomen, maar gaat verder. Natuurlijk is het zetten van naalden een onderdeel hiervan, maar onderstaande punten zijn voorwaardelijk voor een volledige en adequate behandeling:

  • Wat is de oorzaak van je klacht(en)?
  • Hoe en waarom worden deze klachten in stand gehouden?
  • Behandeling en herstel van de klacht(en);
  • Helpen bij het leren aanvoelen, (h)erkennen en aangeven van grenzen;
  • Het herstellen van het vertrouwen in je eigen lichaam.